Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ν.Τόσκας: "Σαν ώριμο φρούτο ήρθε η κατάργηση τής ΔΕΛΤΑ" - Τί είπε για την αμοιβή των αποσπασμένων στα νησιά και όχι μόνο.........(Ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο")

Δική του πρόταση αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας ότι ήταν η κατάργηση τής ομάδας ΔΕΛΤΑ, κάτι που ήρθε "σαν ώριμο φρούτο", μετά τα απανωτά περιστατικά αστυνομικής
αυθαιρεσίας. Ο υπουργός μίλησε στο
ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" και δήλωσε ότι το "μπράβο' είναι καλύτερη αμοιβή για όσους έχουν μετακινηθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο έχει ως εξής:
Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ήταν η καλή είδηση όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα διαλυθεί η περιβόητη ομάδα ΔΕΛΤΑ, την οποία πολίτες την είχαν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές  και το ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει, ότι ήταν και δρούσε και έξω από τις αρμοδιότητες. Για πρώτη φορά στο Κόκκινο θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός  αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Νίκος Τόσκας, τον οποίο τον ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τόσκα καλημέρα.


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Αρβανίτη. Καλημέρα στο «Κόκκινο».

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: καταρχήν μας ικανοποιεί πάρα πολύ που σας βλέπουμε. Αυτό είναι αλήθεια. Θέλω να το πω από την καρδιά μου δηλαδή. Σε αρκετά όχι σε δημοσιοσχετίστικα φόρα, αλλά ήσασταν μαζί με τον κύριο Μουζάλα, ήσασταν σε πράγματα δηλαδή, που πραγματικά μας ενδιαφέρει να είναι και ο Υπουργός της Αστυνομίας και Προστασίας του πολίτη, για να είμαι ακριβής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη πέραν από την υποχρέωση μας, μόνο με συντονισμό, μόνο με συνδυασμένες ενέργειες, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων, θα μπορέσουμε ξεπεράσουμε αυτή τη τεράστια κρίση και να δούμε καλύτερες μέρες. Με τον κ. Μουζάλα, μια και αναφέρατε, υπάρχει άριστη συνεργασία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών είναι τεράστιο. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούμε και συνεργαζόμαστε στενά και πράγματι αυτές τις μέρες έχουμε γυρίσει αρκετά νησιά και αρκετούς  χώρους,  για να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές για το θέμα.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω το προσωπικό, το οποίο μετακινείται ή είναι στα νησιά, τι κάλυψη έχει από την πολιτεία; Είναι και το ανθρώπινο κομμάτι δηλαδή. Είναι η κούραση, η κόπωση, είναι μακριά από τα σπίτια τους. Πόσος κόσμος έχει μετακινηθεί προς τα νησιά, θα ήθελα να μάθω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοείτε αστυνομικοί;

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ναι ναι, άνδρες και γυναίκες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, έχει μετακινηθεί αρκετός κόσμος. Αρκετοί αστυνομικοί, που βοηθούνε είναι και οι τοπικοί αστυνομικοί, που ξέρετε κάτι, είδα καταστάσεις κ. Αρβανίτη αυτοθυσίας απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είδα ανθρώπους που παρότι ήτανε κουρασμένοι, εξαντλημένοι συνέχιζαν και προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις στην Μόρια στην Μυτιλήνη, με χιλιάδες μετανάστες μπροστά τους, προσπαθούσανε με τον καλύτερο τρόπο, άσχετα που παρουσιάστηκε ένα περιστατικό το οποίο φυσικά…

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Θα σας ρωτήσω γι’ αυτό, αλλά πάω για την πλειοψηφία θα αφήσω την μειοψηφία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η πλειοψηφία εργάζεται φιλότιμα και με αυτοθυσία.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Εκτός από ένα μπράβο έχουνε να παίρνουν και κάτι άλλο? Αλλά και το μπράβο αξίζει μερικές φορές, αλλά λέω…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το μπράβο είναι η καλύτερη αμοιβή γι’ αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να υποτιμώ τις άλλες αμοιβές, που καλά θα ήτανε να ήτανε πολύ περισσότερες και πράγματι τους αξίζουν. Αλλά, ξέρετε κάτι, αυτός ο κόσμος δουλεύει με πατριωτική αντίληψη, με αυτοθυσία, προσπαθεί, βλέπει τους ανθρώπους απέναντι που υποφέρουν και έχω δει ανθρώπους και αστυνομικούς να δακρύζουν μπροστά σε αυτό το δράμα και προσπαθούν. Είναι εργαζόμενοι, όπως και οι λοιποί εργαζόμενοι και ξέρουν από ανθρωπιά.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ρωτώ για το μεμονωμένο περιστατικό. Ακούστηκε ότι θα γίνει Ε.Δ.Ε., ανακοινώθηκε δηλαδή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι σε εξέλιξη.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Είναι σε εξέλιξη. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος με τις Ε.Δ.Ε. του κράτους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ήμουν και εγώ αισιόδοξος και το ανέφερα την πρώτη ημέρα που παρέλαβα αυτό το Υπουργείο, ότι δεν πρέπει τα προβλήματα να κουκουλώνονται και οι Ε.Δ.Ε. και οι προανακρίσεις κάτω από το χαλί. Πράγματι πίεσα για κάποια περιστατικά για κάποια περιστατικά που έγιναν στα Εξάρχεια πριν τις εκλογές και χθες μου έδωσαν το αποτέλεσμα της προανάκρισης και από εκεί και πέρα έχουν το λόγο τους τα συμβούλια και οι διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, που πράγματι ήταν εκτός ελέγχου, μιλάω για το περιστατικό στα Εξάρχεια, ήταν εκτός ελέγχου και υπήρξαν αυθαιρεσίες.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Για να έρθω και στην ομάδα ΔΕΛΤΑ. Γιατί διαλύθηκε, θέλω να μου πείτε. Και αν ήταν προσωπική σας επιλογή ή είχε συζητηθεί και πιο ψηλά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρόταση δική μου, αλλά μπορώ να πω ότι είχαν ωριμάσει τα πράγματα. Φυσικά συνεννοήθηκα με την κυβέρνηση, τις κεντρικές κατευθύνσεις για τα θέματα συνεργασίας των σωμάτων ασφαλείας με τον πολίτη και του σεβασμού των εργαζομένων, από όλες τις πλευρές, μας τα έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Κοιτάξτε, ήρθε σαν ώριμο φρούτο η κατάργηση της ΔΕΛΤΑ, μετά από πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας που είχαν γίνει. Δηλαδή, τίθεται θέμα δημοκρατικού ελέγχου του κράτους μας και αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας. Γιατί, ξέρετε, η Αστυνομία χωρίς την δυνατότητα αστυνόμευσης, δεν είναι Αστυνομία. Και η Αστυνομία χωρίς ελέγχους, οποιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός, αλλά μιλάμε για τους σκληρούς κρατικούς μηχανισμούς, πρέπει να έχουνε και σκληρούς μηχανισμούς ελέγχου. Προέχει η αστυνόμευση και όχι οι συγκρούσεις.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Υπήρχε θέμα λοιπόν με την ομάδα ΔΕΛΤΑ.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είχαν γίνει αρκετά περιστατικά αλλά είναι και θέμα αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την αστυνόμευση, την κοινή αστυνόμευση όπως ξέρουμε, την ΔΙ.ΑΣ., τα περιπολικά και την Άμεση Δράση που ενεργεί σε κάθε κλήση του πολίτη. Επειδή υπήρχε πρόβλημα και επειδή υπήρχε ανάγκη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στην κοινή, στη γνωστή αστυνόμευση, πήραμε πολύ γρήγορα τα μέτρα μας.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Το προσωπικό που θα πάει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το προσωπικό μοιράστηκε, θα κάνει τις αιτήσεις του για το που θα πάει, με τρεις επιλογές. Ένα μέρος θα πάει στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης, ένα άλλο μέρος φανταστείτε το δια τρία περίπου, ένα άλλο μέρος θα πάει στη κοινή αστυνόμευση και ένα άλλο μέρος θα πάει στην Ο.Π.Κ.Ε., που είναι για τις σκληρότερες περιπτώσεις, για ληστείες για προστασίες, για επεμβάσεις σε περιοχές που έχουν έντονα προβλήματα κοινού εγκλήματος και τα λοιπά.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα θέλω να σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει τόσος πολύ μεγάλος αριθμός μονάδων αποκατάστασης τάξης, των ΜΑΤ δηλαδή, διότι υπάρχουν πολλά αιτήματα και στις γειτονιές και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, αλλά ιδιαίτερα στην επαρχία έλλειψη προσωπικού, δε θα μπορούσαμε δηλαδή να, δε θα μπορούσατε δηλαδή να ενισχύσετε με άντρες και γυναίκες ουσιαστικά την αστυνόμευση όπως το λέει δηλαδή όπως την καταλαβαίνουμε εμείς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με μία απλή κίνηση γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο προς όφελος του πολίτη αλλά με μια απλή κίνηση, αυτή της κατάργησης των ομάδων ΔΕΛΤΑ εμείς δίνουμε διακόσιους περίπου αστυνομικούς στην κοινή αστυνόμευση και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση κύριε Αρβανίτη γιατί πράγματι υπάρχουν περιοχές στην Αττική, όπως είναι περιοχές της Δυτικής Αττικής όπου η αστυνόμευση είτε είναι ελλιπής, είτε φοβάται ο αστυνομικός να περάσει, ξέρετε αυτά δεν είναι σωστά εμείς θα κοιτάξουμε και σε συνεργασία με τις περιοχές αυτές με τους κατοίκους και σε συνεννόηση να υπάρχει και αστυνόμευση και να μην υπάρχουν προβλήματα όσο είναι δυνατό.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα θεωρείτε ότι, με προκαλεί λίγο, ότι και οι τριακόσιοι βουλευτές της Βουλής έχουν ανάγκη αστυνομικής προστασίας δηλαδή υπάρχει ένα προσωπικό και θέλω να το μάθει και ο κόσμος δηλαδή, σε κάθε βουλευτή πόσοι άντρες και γυναίκες είναι μαζί του και επειδή έχει τύχει τους βλέπω που έρχονται δηλαδή ουσιαστικά η εικόνα αυτή, δεν βοηθάει την εικόνα της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού είναι σαν είναι δηλαδή τι να πω τώρα δεν θέλω να χρησιμοποιήσω έκφραση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη, καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη βουλή είπα ότι υπάρχουν δύο χιλιάδες εφτακόσιοι περίπου αστυνομικοί, οι οποίοι φυλάττουν εντός ή εκτός εισαγωγικών είτε πολιτικούς είτε μη πολιτικούς αρχίζει από επιχειρηματίες, από δημοσιογράφους, από πρώην αστυνομικούς, από πρώην δικαστικούς, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαχειριστεί αν θέλετε ευαίσθητες υποθέσεις αλλά πριν από δεκαπέντε χρόνια και πάμε βέβαια σε κάποιους πολιτικούς που έχουν μεγάλο αριθμό όπως και κάποιοι πολιτικοί ή κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές δεν έχουν καθόλου, επομένως ξέρετε το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ναι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν μεγαλύτερο αριθμό από όσο προβλέπεται υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου. Αυτά θα επανεξεταστούν και θα μειωθεί ο αριθμός.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ένας βουλευτής ή μια βουλευτίνα πόσους αστυνομικούς…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δύο.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Υπάρχει λόγος αντικειμενικά τώρα. Εντάξει εγώ το καταλαβαίνω για τους Υπουργούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε όταν ήμουν Υφυπουργός Άμυνας κυκλοφορούσα με το μετρό αλλά τώρα προσέχω λίγο παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει λόγος και σε κάποιες όχι.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Εντάξει, εντάξει δεν διαφωνώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αλλά σε κάποιες δεν υπάρχει νομίζω δηλαδή, ειδικά  για τους βουλευτές της Αριστεράς που είναι στις περιοχές τους, είναι τόσο κανονικοί άνθρωποι που δεν τους πάει και ο ρόλος ρε παιδί μου δεν ξέρω, νομίζω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος, ξέρετε κάτι το κακό είναι ότι και το είπα στην συνέντευξη τύπου προχθές, είτε άρεσε είτε όχι και δεν μιλάω για τους βουλευτές σε αυτήν την περίπτωση, μιλάω για άλλες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί ότι χρησιμοποιούνται κάποιοι αστυνομικοί σε ρόλους που δεν τους αρμόζει.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Αυτό ήθελα να πω κι εγώ. Το είπατε καλύτερα  εσείς. Δεν τους αρμόζει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και αυτά τα περιστατικά θα κοιτάξουμε να μειώσουμε.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Κ. Τόσκα. Κυρίες και κύριοι μιλάμε με τον αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Τόσκα εδώ «Στο Κόκκινο» Μένω λίγο στον πολίτη. Ένα πράγμα που με ενοχλούσε πάρα πολύ και είχα τοποθετηθεί ακόμα και σ ένα συνέδριο στο εξωτερικό, δημοσιογραφικό, είναι ότι δεν μ αρέσει στην πόλη μου να βλέπω οπλισμένους αστυνομικούς σε κλούβες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν εσείς συμφωνείτε σε αυτό αν αποτρέπει αυτό την εγκληματικότητα. Νομίζω δεν την αποτρέπει καθόλου. Είμαι μία κίνηση σαν η πόλη μου, η Αθήνα δηλαδή, είναι σε υπό καθεστώς άλλο. Σας απασχολεί αυτό το πράγμα; Βεβαίως να υπάρχουν πεζές περιπολίες, βεβαίως να υπάρχει ο Αστυνομικός, βεβαίως να δίνει και στους Ξένους και στους Έλληνες ότι βοήθεια χρειάζεται, αλλά αυτό το πράγμα με την κλούβα, το αυτόματο σε σημεία, στην Πειραιώς και τα λοιπά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Με Κυβέρνηση Αριστεράς κιόλας τι να σας πω…Το έκανε κι ο Σαμαράς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε η αστυνόμευση πρέπει να υπάρχει απέναντι στο κοινό έγκλημα  κι εμείς από τις πρώτες μέρες ξεκαθαρίσαμε ότι θα εφαρμόσουμε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης, όπου αυτό είναι δυνατό, απόδειξη πάλι από τις πρώτες μέρες πηγαίνετε να πιείτε καφέ τώρα στην Πλατεία Βικτωρίας και θα καταλάβετε ότι μπορείτε να πιείτε καφέ χωρίς κανένα πρόβλημα και πηγαίνετε να κάνετε και τη βόλτα σας στο Πεδίον το Άρεως. Δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Εννοώ με τη συσσώρευση πολλών μεταναστών που είχε δημιουργηθεί εκεί σε συνεργασία με τον κ. Μουζάλα. Μετεγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι αυτοί και επωφελήθηκαν και αυτοί ζούνε σε ανθρώπινες συνθήκες και οι κάτοικοι της περιοχής δε νιώθουν την πίεση.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Συμφωνώ, συμφωνώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άρα μπορούν να υπάρξουν ήπιες μέθοδοι ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Επιμένω όμως στην ερώτηση. Σκέφτεστε να αποχωρήσουνε οι κλούβες ουσιαστικά με τους Αστυνομικούς με τα αυτόματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Ακόμα και εκεί κοντά στο Κοινοβούλιο; Θεωρείτε ότι προσφέρουν κάτι; Είναι αποτρεπτικό; Σε μια διαδήλωση ενδεχομένως όχι. Δε  θα πυροβολήσουν. Τι εικόνα είναι αυτό τώρα. Δεν το καταλαβαίνω. Ούτε στο μικρό έγκλημα, στην εγκληματικότητα δεν μπορούν να παρέμβουν γιατί δεν παρεμβαίνουν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουν καμία σχέση και αποστολή με το μικρό έγκλημα οι κλούβες και οι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί. Οι Αστυνομικοί χρειάζεται να είναι οπλισμένοι και χρειάζεται να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και σκληρές καταστάσεις, αλλά επανεξετάζουμε όλο αυτό το πλέγμα των πολύ σκληρών μέτρων. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πράγματι σωστή η εικόνα, όμως θα πρέπει να διατηρηθεί η αστυνόμευση στο μέτρο που υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο μέτρο που απαιτούν οι συνθήκες οι πραγματικές. Δεν είμαστε εδώ Βαγδάτη. Δεν είμαστε καμιά κρατοκρατούμενη χώρα.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ακριβώς. Συμφωνώ. Ακριβώς την ίδια άποψη έχουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και μακριά από μας η αντίληψη το να γίνουμε και police state να γίνουμε κράτος αστυνομικό έτσι; Ή αστυνομοκρατούμενο. Όμως η Αστυνομία πρέπει να παίζει τον ρόλο της και να έχει και τη δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης εκεί που χρειάζεται.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Έρχομαι στο θέμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της ΕΥΠ, της παλιάς ΚΥΠ, σκέφτεστε αλλαγές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες πρόσληψης  προσωπικού σ’ αυτή την Υπηρεσία ήτανε όχι απλά αδιαφανείς αλλά ότι χειρότερο μπορεί να φανταστεί κάποιος, με εθνιοκρατία και προσλήψεις συγγενών να ‘ναι κυρίαρχη εικόνα και αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος. Από εκεί και πέρα χρειάζεται όμως να μπει προσωπικό, νέα παιδιά με γνώσεις τεχνικές,  με γνώσεις ευρύτερες, γιατί χρειάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να διασφαλίσει εθνικά συμφέροντα και θέματα κυριαρχίας της Χώρας μας. Χρειάζεται να μπει νέο προσωπικό, όμως με διαδικασίες ελεγχόμενες σε ό,τι αφορά τα άτομα που μπαίνουν αλλά διαφανείς όπως γίνεται αν θέλετε, σε όλες τις σύγχρονες Υπηρεσίες Πληροφοριών σε προηγμένες Χώρες.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Πότε θα ξεκινήσει αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μόλις μας δοθεί δυνατότητα να προσλάβουμε, να προσλάβουμε κάποια άτομα. Δεν θέλουμε πολλά αλλά κάποια άτομα πρέπει να προσλάβουμε, η οικονομική δυνατότητα. Καταλαβαίνετε.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Και ένα τελευταίο. Υπάρχει άλλη λύση ώστε… Πηγαίνουμε στα διάφορα Αστυνομικά Τμήματα για διάφορες υποθέσεις. Πρώτον να σταματήσει αυτή η διαδικασία, το εξειδικευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, γυναίκες και άνδρες, να μην ασχολούνται με τα χαρτόσημα …ένα…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τις ταυτότητες..

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Και τις ταυτότητες και να αξιοποιηθούν πραγματικά στην προστασία του πολίτη, στις πεζές περιπολίες, στη βόλτα στη γειτονιά, το βράδυ δηλαδή ιδιαίτερα, ακόμα και στην Αττική, δεν είναι μόνο στη Δυτική Αττική, μπορώ να σας πω μιλούσα με το Δήμαρχο της Πεντέλης προσφάτως, τον άκουσα δηλαδή, υπάρχουν προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα μ’ άρεσε αυτό εμένα, αυτό που ο Δήμαρχος Πεντέλης άρχισε να λέει ότι θα κάνει και περιπολίες σε συνεργασία με τους πολίτες. Δεν είναι δουλειά του πολίτη να προστατεύει τον πολίτη.


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, αυτές είναι αυθαίρετες ενέργειες που υποκαθιστούν το έργο της Αστυνομίας κα  που δεν  είναι καθόλου αποδεκτές στις δημοκρατικές κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, γιατί; Γιατί είναι διεσπαρμένα τα Αστυνομικά Τμήματα για λόγους γνωστούς, για να εξυπηρετηθούν κάποιοι, με αποτέλεσμα το πολύ προσωπικό που υπάρχει σαν σύνολο στη Χώρα μας, στα Σώματα Ασφαλείας να είναι διεσπαρμένο, να έχουμε Αστυνομικά Τμήματα με οχτώ (8) και δέκα (10) ανθρώπους. Οχτώ (8) και δέκα (10) άνθρωποι σημαίνει πέντε (5) σκοποί, ένας (1) ο Διοικητής, δύο (2) στις ταυτότητες, κανένας στην αστυνόμευση.

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Ακριβώς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άρα χρειάζεται και μελετούμε αυτή τη στιγμή και θα πάρουμε γρήγορα αποφάσεις για συγχωνεύσεις όχι με λογιστική πρακτική και αντίληψη αλλά με αντίληψη εξυπηρέτησης της κοινωνίας για να μπορεί να υπάρξει πραγματική αστυνόμευση. Και κοιτάζουμε παράλληλα πως το θέμα της γραφειοκρατίας, ειδικά το θέμα των ταυτοτήτων απασχολεί πολύ κόσμο, να μπορέσουμε είτε σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Π. είτε να δούμε πως μπορεί να γίνει, να γίνει απλούστερο και χωρίς να προϋποθέτει όλη αυτή τη γραφειοκρατία , που η γραφειοκρατία απασχολεί κόσμο… και ότι άλλο…

Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ..Καλό κουράγιο… Καλή σας ημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.


Πηγή: bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: