Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Καταργείται η Ομάδα Δέλτα

Την κατάργηση της Ομάδας Δέλτα καθώς και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και αναδιάταξης της αστυνομίας η Ομάδα Δέλτα θα διαλυθεί σε τρία μέρη χωρίς όμως να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη μονάδα. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ μαζί με το προσωπικό θα μοιραστεί, κατά ένα μέρος στις δυνάμεις των ΜΑΤ, ένα άλλο θα πάει στην ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής και Εγκληματικότητας) και ένα τρίτο μέρος του προσωπικού θα διατεθεί στην ευρύτερη αστυνόμευση, σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις.

Επιπλέον, στόχος μικρά αστυνομικά τμήματα κυρίως της περιφέρειας θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανάλογες κινήσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας θα γίνουν και στην Πυροσβεστική. Μάλιστα, για το πυροσβεστικό σώμα, ο στόχος αναδιάρθρωσης είναι προς την κατεύθυνση των δομών που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες καθιστούν το έργο της πυροσβεστικής ιδιαίτερα αναγκαίο όχι μόνο τους θερινούς μήνες, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρών που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Χρυσή Αυγή και τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις όπως είπε ότι δεν θα ανεχθεί να υποκαταστήσει κανείς το ρόλο της Αστυνομίας και τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και απειθαρχίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ.
Ο κ. Τόσκας ακόμα αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα και δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα με προσωπικό που θα προέρχεται κυρίως από υπηρεσίες που ιδρύθηκαν και οργανώθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πλέον δεν έχουν την ίδια χρησιμότητα και έχουν καταστεί να θεωρούνται ελίτ. Ο υπουργός έδωσε πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται εδώ να έχουμε 70 πυροτεχνουργούς και το Λονδίνο να έχει 15.
Αναφέρθηκε επίσης στους 2.700 αστυνομικούς που υπηρετούν στη φύλαξη πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τόσκας, αντίθετα με άλλους προκατόχους του για το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπήκε στη διαδικασία συγκεκριμένων αριθμών προσωπικού που θα φύγει από την Αθήνα για τα νησιά, υποσχέθηκε όμως ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό.
Σε ό, τι αφορά πάντα την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός τόνισε πως σύντομα θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στο Αιγαίο, με 600 άνδρες της Frontex, ενώ ενημέρωσε πως το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς επιπλέον μηχανημάτων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και πως η Γερμανία από την πλευρά της θα μας αποστείλει 12 επιπλέον τέτοια μηχανήματα. Σημειώνεται ότι ο κύριος Τόσκας σε συνεργασία με τον κ. Μουζάλα που επισκέφτηκαν τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν το κύριο πρόβλημα, εντόπισαν σημεία που μπορούν να γίνουν νέες δομές φιλοξενίας των προσφύγων για τις οποίες ο υπουργός πρόσθεσε πως θα προσπαθήσουν να είναι έτοιμες ως τον επόμενο μήνα. Για το ζήτημα της σίτισης, είπε πως επί του παρόντος το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τις λέσχες των αστυνομικών, την εκκλησία και τις ΜΚΟ και γίνονται προσπάθειες να δοθεί μια πιο μόνιμη λύση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν μεταξύ των 350.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία τζιχαντιστών, ο κ. Τόσκας είπε ότι "παρακολουθούμε στενά το θέμα αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών παρακολουθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και είμαστε σε επιφυλακή".
Η ΕΥΠ είναι μια άλλη υπηρεσία όπου έθεσε την προσοχή του ο υπουργός, για την οποία παραδέχτηκε πως υπάρχουν συγκεκριμένες χρόνιες παθογένειες, με την επιλογή προσωπικού μέσω της γνωστής ελληνικής μεθόδου των υψηλών γνωριμιών. Ο κ. Τόσκας φιλοδοξεί να μπει ένα τέλος σε αυτό, να αποκτήσει προσωπικό με υψηλή μόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση, το οποίο θα επιλέγεται με αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να γίνει μια αποτελεσματική Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίών στα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών της Δύσης.



Πηγή: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: