Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Συνάντηση με τον Τομεάρχη των Εργασιακών – Ασφαλιστικών θεμάτων της Ν.Δ.

Αθήνα, 04 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/4/162
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
  Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο των ενεργειών που αποφάσισαν για την αντιμετώπιση της νέας μνημονιακής λαίλαπας και των μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν εντός του μηνός Αυγούστου και σε συνέχεια των συναντήσεών μας με τους αρμόδιους Φορείς (Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Πανούση, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Ρωμανιά και τις προηγηθείσες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ), υπήρξε σήμερα ενημέρωση του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας επί εργασιακών θεμάτων κ. Βασιλείου Οικονόμου, ενώ αύριο θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
  Κυρίαρχο θέμα συζήτησης, τα όσα διαφαίνονται να προωθούνται με το ν.4333/2015, τη συνημμένη στον εν λόγω νόμο επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα συναφή έγγραφα, τα οποία θίγουν κατάφορα το εργασιακό καθεστώς στην Ελληνική Αστυνομία, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία ενός Σώματος «γερόντων» στη χώρα μας.
   Η σωρευτική συνδρομή των δύο (2) προϋποθέσεων (62ο έτος ηλικίας και σαράντα (40) έτη εργασίας – ασφάλισης), που προβλέπει η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος από τον ως άνω νόμο, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Τούτο διότι, όπως εξηγήσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, συμπληρώνει 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας πολύ ενωρίτερα του 60ου έτους ηλικίας, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης της υπηρεσίας μας και της εισαγωγής μας στην Ελληνική Αστυνομία, ήδη από το 18ο έτος ηλικίας μας με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεπώς, εάν ισχύσει το όριο ηλικίας των εξήντα (60) ετών, πολύ περισσότερο αυτό των εξήντα δύο (62) ετών, θα είμαστε η μοναδική κατηγορία εργαζομένων με σχεδόν πενήντα (50) χρόνια πραγματικής εργασίας και ασφάλισης.
  Επειδή αρνούμαστε να αποδεχθούμε ένα εργασιακό καθεστώς «εβδομηντάρηδων» αστυνομικών και επειδή επιτέλους ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα στην αποδοχή του πάγιου αιτήματός μας για θεσμοθέτηση της εργασίας του Αστυνομικού ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής, ζητήσαμε σήμερα και από τη Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, να συμβάλλει στην άμεση προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών διαδικασιών ώστε με το επερχόμενο νομοσχέδιο να δοθεί τελική λύση.
  Εξάλλου ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι ο εργασιακός μας χώρος είναι από τους πλέον ευαίσθητους, με σημαντικές ιδιαιτερότητες και καταφανή την επικινδυνότητα και το ανθυγιεινό της εργασίας, και επομένως κακώς δεν έχει ενταχθεί στην ειδική κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρά τους επίμονους αγώνες και τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνώντων, οι οποίες, δυστυχώς, εξακολουθούν να παραμένουν ανεφάρμοστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: